Aktualności - szczegóły

Spotkanie z przedstawicielami Chińskiego Stowarzyszenia ds. Inspekcji i Kwarantanny (CIQA)

Zdjęcie do ogłoszenia

19 lipca br. przedstawicie China Inspection and Quarantine Association (CIQA) w składzie Fang Qiqiong – Deputy Director of CIQA, Wang Mei – Section Chief of CIQA in Tianjin, Xie Feng Qiang – Section Chief of CIQA in Tianjin, LiangZhihui – Senior Staff Member of CIQA in Guangodong province, Kang Haining – Deputy Director of CIQA laboratory in Shenzhen, Jonny Ho – Chi Fu Shanghai Ltd., także Pan Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej i Pan Maciej Łojek – Przedstawiciel Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej na Chiny, złożyli wizytę w Państwowym Instytucie Weterynaryjnym – Państwowym Instytucie Badawczym w Puławach. Ze strony Instytutu w spotkaniu udział wzięli: Dyrektor PIWet-PIB prof. Krzysztof Niemczuk, prof. dr hab. Jadwiga Piskorska-Pliszczyńska, prof. dr hab. Andrzej Posyniak, prof. dr hab. Jacek Osek, oraz dr hab. Krzysztof Śmietanka prof. nadzw. Wizyta w Instytucie była drugą częścią spotkań z delegacją chińską.

Pierwsza odbyła się 18 lipca w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w czasie seminarium „Bezpieczeństwo i jakość europejskiego drobiu produkowanego w systemie QAFP”. W trakcie seminarium omawiano między innymi kryteria mikrobiologiczne i fizyko-chemiczne, jakie winny spełniać produkty rolno-spożywcze eksportowane na rynek chiński, a także wzajemne polsko-chińskie relacje gospodarcze.

W Państwowym Instytucie Weterynaryjnym – Państwowym Instytucie Badawczym w Puławach prowadzono natomiast rozmowy na temat wymagań stawianym produktom rolno – spożywczym eksportowanym na rynek chiński. Strona chińska wskazywała na liczne podobieństwa, jak również różnice pomiędzy regulacjami obowiązującymi w krajach Unii Europejskiej i w Chinach, dotyczy to zarówno mikrobiologicznych jak i fizyko-chemicznych kryteriów oceny bezpieczeństwa żywności. W trakcie spotkania Dyrektor Krzysztof Niemczuk nawiązał do embarga nałożonego na niektóre polskie produkty pochodzenia zwierzęcego w związku z wystąpieniem grypy ptaków, ASF czy BSE, wskazując przy tym, że tam, gdzie jest to możliwe ze względu na brak międzynarodowych barier administracyjnych, strona chińska powinna znieść embargo, np. w odniesieniu do mięsa drobiowego i wołowiny. Dodał również, że mając doświadczenie z licznych rozmów, które prowadzi z upoważnienia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Pana Krzysztofa Jurgiela z chińskimi ekspertami z the General Administration of Quality Supervision, Inspection and Quarantine of the People's Republic of China (AQSiQ), oczekuje również pozytywnego lobbingu chińskiej delegacji ws. możliwości powrotu na chiński rynek polskiej, zdrowej i bezpiecznej wieprzowiny.

Zdjęcie do ogłoszenia Zdjęcie do ogłoszenia Zdjęcie do ogłoszenia Zdjęcie do ogłoszenia Zdjęcie do ogłoszenia
Powrót