Aktualności - szczegóły
Międzynarodowa Konferencja FoodMicro 2018 w Berlinie

W dniach 03-06.09.2018r. odbyła się XXVI międzynarodowa konferencja FoodMicro pod hasłem: ”Biodiversity of Foodborne Microbes”. Miejscem spotkania był Wolny Uniwersytet Berliński.
W Konferencji udział wzięło 430 uczestników z 57 krajów, którzy przedstawili wyniki swoich badań w obszarze mikrobiologii żywności. Państwowy Instytut Weterynaryjny-Państwowy Instytut Badawczy reprezentowany był przez prof. dr hab. Jacka Oska, dr hab. Jolantę G. Rolę, prof. nadzw., dr hab. Kingę Wieczorek, prof. nadzw. z Zakładu Higieny Żywności Pochodzenia Zwierzęcego oraz mgr Ewelinę Bigoraj i dr hab. Artura Rzeżutkę, prof. nadzw. z Zakładu Wirusologii Żywności i Środowiska. Pracownicy PIWet-PIB przedstawili 8 doniesień w postaci posterów. Dużym wyróżnieniem było przyznanie przez Międzynarodowy Komitet ds. Mikrobiologii i Higieny Żywności (ICFMH) oraz Międzynarodową Unię Towarzystw Mikrobiologicznych (IUMS) mgr Ewelinie Bigoraj nagrody II stopnia za najlepszą prezentację posterową pt.:”Sporadic occurrence of hepatitis E virus in pork meat supply chain in Poland” w kategorii prac ogłoszonych przez młodych pracowników naukowych.
