id | nazwa | nazwa_wydruk | typ | uwagi | wart1_def | wart2_def | wart3_def | wart4_def | wart_max | wart_min | dlugosc | cslow1_id |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
18001 | Wynik (luminometria) | Wynik | 1 | POR/PB-01 W próbce nie stwierdzono obecności dioksyn i furanów powyżej granicy wykrywalności metody, która wynosi 1,6 pg WHO-TEQ / g tłuszczu. Dopuszczalna zawartość sumy polichlorowanych dibenzo-p-dioksyn i dibenzofuranów dla mleka i produktów mlecznych, włącznie z tłuszczem maślanym wynosi w UE 3,0 pg WHO-TEQ/g tłuszczu. W próbce nie stwierdzono zawartości dioksyn powyżej limitu wykrywalności metody, który wynosi 0,37 ng WHO-TEQ/kg paszy o wilgotności do 12%. Dopuszczalna zawartość sumy polichlorowanych dibenzo-p-dioksyn i dibenzofuranów dla mieszanek paszowych wynosi w UE 0,75 ng WHO-TEQ/kg przy 12% wilgotności. W próbce wykazano obecność dioksyn i furanów w stężeniu 0,66 ng WHO-TEQ/kg przy 12% wilgotności. Dopuszczalna zawartość sumy polichlorowanych dibenzo-p-dioksyn i dibenzofuranów dla mieszanek paszowych wynosi w UE 0,75 ng WHO-TEQ/kg przy 12% wilgotności. W próbce wykazano obecność dioksyn i furanów w stężeniu 2,50 ng WHO-TEQ/kg przy 12% wilgotności. Dopuszczalna zawartość sumy polichlorowanych dibenzo-p-dioksyn i dibenzofuranów dla ryb, ich produktów i produktów ubocznych wynosi w UE 1,25 ng WHO-TEQ/kg przy 12% wilgotności. W próbce podejrzanej o skażenie dioksynami zgodnie z obowiązującymi przepisami istnieje konieczność wykonania analizy potwierdzającej metodą spektrometrii masowej wysokiej rozdzielczości (HRGC-HRMS). Analiza potwierdzająca zostanie wykonana w okresie 25 dni roboczych. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 marca 2006 r. (Dz.U. z 2006r. Nr 54, poz.389). W próbce nie stwierdzono obecności dioksyn powyżej granicy wykrywalności metody, która wynosi 0,12 pg WHO-TEQ/g produktu. Dopuszczalna zawartość sumy polichlorowanych dibenzo-p-dioksyn i dibenzofuranów dla mleka i produktów mlecznych wynosi w UE 3,0 pg WHO-TEQ/g tłuszczu. Dopuszczalna zawartość nie obowiązuje dla produktów zawierających mniej niż 1% tłuszczu. Data wykonania: 2006.06.30 Wykonawca: Mgr Paweł Małagocki | 0 |