Aktualności - szczegóły
Konferencja prasowa na temat transmisji wirusa H5N1 na koty
5 lipca br. odbyła się konferencja prasowa poświęcona transmisji wirusa H5N1 na koty, w kontekście artykułu, który ukazał się w Gazecie Wyborczej.
Konferencja została zorganizowana w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, z udziałem Podsekretarza Stanu Krzysztofa Ciecióry, Głównego Lekarza Weterynarii Pawła Niemczuka, Prezesa Związku Polskie Mięso Witolda Choińskiego oraz Dyrektora PIWet-PIB prof. Stanisława Winiarczyka.
Minister Krzysztof Ciecióra poinformował, że informacje podane w artykule opublikowanym w Gazecie Wyborczej na temat wirusa grypy ptaków w surowym mięsie drobiowym, nie są prawdziwe. Żadne badania tego nie potwierdzają. Nie ma zagrożenia dla konsumentów.
Profesor Krzysztof Pyrć z Laboratorium Wirusologii w Małopolskim Centrum Biotechnologii, na którego badania powoływali się autorzy artykułu, poinformował w przesłanym oświadczeniu, że informacje podane w artykule nie są prawdziwe. Wyniki przeprowadzonych badań nie wykazały, że koty w ostatnich tygodniach zakażają się wirusem grypy ptaków H5N1 poprzez skażone mięso pochodzące z drobiu polskiego.
Dyrektor Państwowego Instytutu Weterynaryjnego – Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach zwrócił uwagę, że tylko ta placówka, jako jedyna w Polsce, ma status laboratorium referencyjnego, akredytowanego przez europejskie laboratorium w Padwie. Zwrócił przy tym uwagę, że żadna z osób będąca posiadaczem kota zarażonego wirusem H5N1 nie zachorowała.
Główny Lekarz Weterynarii podkreślił, że do obrotu może trafić tylko zdrowe mięso. Przypomniał, że każdorazowo mięso jest badane przed- i poubojowo.
Prezes Związku Polskie Mięso apelował do przedstawicieli mediów o większą odpowiedzialność za słowo. Zwrócił uwagę, ze polski sektor drobiarski zajmuje bardzo wysoką pozycję w Europie i na świecie. Polska jest pierwszym producentem drobiu w Europie i czwartym na świecie.
Więcej informacji znajdą Państwo, klikając w link: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/polski-drob-jest-bezpieczny
Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.